Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Социалисти и зелени в ЕП със скандални поправки в Доклада за напредъка на РС Македония

Свят

Социалисти и зелени в ЕП със скандални поправки в Доклада за напредъка на РС Македония

Социалисти и зелени в ЕП със скандални поправки в Доклада за напредъка на РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Според наши евродепутати поправките са несправедливи и не отговарят на реалността

Българските евродепутати ще гласуват срещу предложените от социалисти и зелени поправки в Доклада за напредъка на РС Македония, съобщи БГНЕС. На 24-25 март Европейският парламент предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента. Измененията са били подадени в последния момент. В тях, представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания у нас“.

Пред БГНЕС Андрей Ковачев от Европейска народна партия изрази съжаление, че колегите му са внесли „несправедлива и небалансирана поправка, която не отговаря на реалността. Надявам се тази поправка да не бъде гласувана и да отпадне. Европейската народна партия подкрепи солидарно България. Внесохме от името на ЕНП две поправки, които са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Това е сериозен проблем и води до обиди, дискриминация в обществото и на работното място. Това са реалности, които съществуват и ЕП трябва ги потвърди в настоящата резолюция.

Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство“, заявява Ковачев.  Той е убеден, че по тези теми не трябва да има различния, а аргументи, с които да бъдат убедени различните политически семейства. „Винаги съм вършил правилните неща за България и така ще бъде до края. Ще видите моето поведение в Европейския парламент. Противопоставянето става с изказване в пленарна зала, с гласуване и с работа през годините“, каза  Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демократите за Европа.

Потърсен е бил и коментар от председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев, но той не е отговарял на телефона си, пишат от БГНЕС. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети