Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. SpaceX забрани на Киев да използва технологията Starlink за дронове

Свят

SpaceX забрани на Киев да използва технологията Starlink за дронове

SpaceX забрани на Киев да използва технологията Starlink за дронове - Tribune.bg
Снимка:

SpaceX ограничи достъпа на Украйна до сателитна интернет услуга Starlink след съобщения, че Киев я е използвал за управление на дронове, предават светонвите агенции.

В началото на войната Украйна получи достъп до антени SpaceX Starlink, посредством които беше осигурен интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

Имаше и твърдения обаче че технологията се ползва за насочване на руски позиции с дронове - което според SpaceX противоречи на подписаното споразумение.

Все още няма отговор от Украйна.

Технологията Starlink „никога не е била предназначена да бъде използвана като оръжие”, каза президентът на SpaceX Гуин Шотуел на събитие във Вашингтон в сряда.

Тя се позова на предполагаемото използване на Starlink от Украйна за контрол на дронове и подчерта, че оборудването е предоставено за хуманитарни цели.

Безпилотните самолети изиграха важна роля във войната, като бяха използвани от Киев за търсене на руски войски, хвърляне на бомби и противодействие на атаки на Москва с дронове.

Русия също беше обвинена в опит за заглушаване на сигнали на Starlink от основателя на SpaceX Илон Мъск.

Шотуел потвърди, че е приемливо украинската армия да разгърне технологията Starlink „за комуникации“, но не и за нападателни цели. 

Тя подчерта, че компанията е предприела стъпки за „ограничаване“ на възможностите на украинските въоръжени сили да използват Starlink по офанзивен начин – без да дава повече подробности.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година, Русия бързо се опита да затвори местните интернет услуги и да блокира социалните медии.

Първите чинии на Starlink бяха предоставени на Украйна скоро след това, в опит да се гарантира, че хората ще имат достъп до Интернет


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети