Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Спешно: ЕК купува нови самолети за гасене на пожари в Европа

Свят

Спешно: ЕК купува нови самолети за гасене на пожари в Европа

Спешно: ЕК купува нови самолети за гасене на пожари в Европа - Tribune.bg
Снимка:

ЕС поръча още самолети Canadair за увеличаване на флота за въздушно гасене на пожари в борбата с горските пожари в южните страни, съобщава БГНЕС.

Европейската комисия обяви, че ще закупи 12 нови самолета, за да увеличи капацитета на въздушния си противопожарен флот в борбата с пожарите в южните европейски страни.

12-те самолета "Canadair" ще бъдат изцяло финансирани от ЕС, но ще бъдат разположени в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания и ще бъдат тяхна законна собственост.

"Неотдавна постигнахме пробив с потенциален производител на най-търсените самолети "Canadair ", за да възобновим отново глобалното им производство", заяви пред Euronews европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич.

"Ще можем допълнително да увеличим въздушния флот за гасене на пожари на rescEU, за да реагираме на такива интензивни пожари, които се превръщат в нова норма", добави той.

Пилотите за новите самолети ще бъдат осигурени от шестте държави, а ЕС ще финансира останалия персонал, необходим за осигуряване на тяхната наличност и разгръщане.

Новите самолети обаче няма да бъдат на разположение преди сезона на горските пожари през 2027 г.

Това се случва в момент, когато горските пожари бушуват в Средиземноморието и Северна Африка, принуждавайки хиляди хора да евакуират домовете си и убивайки най-малко 40 души.

Този месец Гърция и Тунис активираха Механизма за гражданска защита на ЕС, който позволява на държавите да поискат помощ от други държави за борба с пожарите. От 18 юли насам в Гърция и Тунис са изпратени над 490 пожарникари и девет самолета за гасене на пожари.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати