Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ

Свят

Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ

Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ - Tribune.bg
Снимка:

3500 са българите в Северна Македония - това каза пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи. На тези данни възрази евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Българските евродепутати повдигнаха отново въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната, пише БНР.

Ковачев нарече "безпрецедентни" обвиненията на прокуратурата на Северна Македония срещу председателите на българските клубове в Охрид и Битоля: "Те са подложени на преследване на омраза, а не обратното - че те насаждат омраза към някого. Нашата основна цел е преодоляване на всички тези проблеми, идващи от миналото, и бързото членство на Република Северна Македония в Европейския съюз".

Министър Османи увери, че българите ще бъдат вписани в конституцията и ще получат правата си.

Пред "Хоризонт" евродепутатът Ковачев опроверга думите на министър Османи за броя на българите в Северна Македония:

"В исторически план мнозинството от хората, които са живеели на географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната съдба през 1944 година с много насилие, а после и с много пропаганда, голяма част от тях се самоопределят като етнически македонци, но те са запазили своите български корени и много голяма част от тях са поискали българско гражданство. Ние знаем, че над 120 000 македонски граждани имат въз основа на българския етнически произход, българско гражданство".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати