Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Споразумение за сигурност: Белгия предоставя на Украйна 30 изтребителя Ф-16

Свят

Споразумение за сигурност: Белгия предоставя на Украйна 30 изтребителя Ф-16

Споразумение за сигурност: Белгия предоставя на Украйна 30 изтребителя Ф-16 - Tribune.bg
Снимка:

Украйна и Белгия сключиха двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя Ф-16. То беше подписано на среща в Брюксел между украинския президент Володимир Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кроо, предаде Ройтерс.

„Документът включва белгийска помощ на стойност най-малко 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението“, написа Зеленски в социалните мрежи.

Президентът на Украйна е на обиколка в Испания, Белгия и Португалия, за да събере друга подкрепа и въоръжение за страната си.

На този фон министрите на отбраната на Европейския съюз се срещат в Брюксел, за да се опитат отново да преодолеят възраженията на Унгария срещу предоставянето на милиарди евро военна помощ на Киев, в третата година на война от началото на пълномащабното нахлуване на Русия. Приблизително 6,5 милиарда евро са спрени от унгарското правителство на премиера Виктор Орбан, смятан за най-верния съюзник на Русия в 27-членния блок, пише АП.

Държавите-членки имат широки правомощия за вето и Унгария отдавна задържа средства, насочени към засилване на отбранителните усилия на Украйна.

По-рано украинският президент и испанският премиер Педро Санчес подписаха двустранно споразумение за сигурност, което отпуска 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) военна помощ за Украйна през 2024 г. и 5 милиарда евро (5,4 милиарда долара) до 2027 г.

Повече танкове Leopard и артилерийски боеприпаси също са включени в пакета.

Зеленски трябваше да посети Белгия и Испания по-рано този месец, но отложи всичките свои задгранични пътувания, след като Русия започна офанзивата си в района на Харков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати