Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Според учени периодичното гладуване е само от полза

Свят

Според учени периодичното гладуване е само от полза

Снимка:

Американски учени публикуваха в The New England Journal of Medicine преглед на проучванията за ефектите на периодичното гладуване върху човешкото здраве.

Същността на периодичното гладуване е частично да се ограничи времето на хранене. Това може да бъде ежедневно хранене, но само за ограничен период от време - например от 8 до 14 часа или разпределението на два дни на гладно.

Прегледът беше подготвен от Марк Матсън, невролог от университета Джон Хопкинс и Рафаел де Кабо от Националния институт за стареене на САЩ като част от програмата за вътрешни изследвания на Националния институт по здравеопазване, съобщава БГНЕС.

Марк Матсън изучава периодично гладуване от 25 години и спазва тази диета от 20 години, което според него подобрява когнитивната функция и предпазва от неврологични заболявания, повишава чувствителността към инсулин, предотвратява развитието на диабет тип 2, понижава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява имунната система и удължава живота като цяло.

Много проучвания при животни и хора са показали, че редуването между периоди на приемане на храна и гладуване поддържа клетъчното здраве. Учените смятат, че подобна диета е естествена, тъй като нашите предци периодично са имали недостиг на храна, а вътрешните процеси в организма, наречени метаболитна смяна, са настроени на този конкретен режим.

По време на периоди на дефицит на калории без захар клетките започват да изразходват вътрешни мазнини - преработват ги в енергия в резултат на по-бавен метаболитен процес. Нормалното функциониране на „метаболитния превключвател“ подобрява регулирането на кръвната захар, повишава устойчивостта на стрес и потиска възпалението.

Четири изследвания върху животни и хора са установили също, че периодичното гладуване понижава кръвното налягане, кръвните липиди и честота на свивания на сърцето в покой. Има все повече доказателства, че подобна диета намалява риска от затлъстяване и диабет дори повече от нискокалорийна диета.

Редица изследвания установяват, че периодичното гладуване е от полза за здравето на мозъка. Хората, които спазват тази форма на диета в продължение на две години, показват признаци на подобрена памет и когнитивни способности. Адаптивният отговор на клетките към прекъсванията в храненето увеличава способността им да се справят със стреса и да се противопоставят на болестите.

Изследванията върху животни в лабораторията на Матсън показват, че периодичното гладуване води до следните положителни промени в организма: 1) подобрена регулация на глюкозата; 2) загуба на коремни мазнини при поддържане на мускулна маса; 3) понижаване на кръвното налягане и честота на свивания на сърцето; 4) подобряване на паметта и двигателните функции; 5) защита на мозъчните неврони от дисфункция и дегенерация в животински модели на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и болестта на Хънтингтън.

„В близко бъдеще трябва да помислите за добавяне на информация за периодично гладуване към учебната програма на медицинските училища, заедно със стандартни съвети за здравословно хранене и физически упражнения“, казва ученият в съобщение за пресата.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив