Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Спряха всички полети от и до Кабул

Свят

Спряха всички полети от и до Кабул

Снимка:

Много местни хора дойдоха на летището и започнаха да щурмуват не само сградата, но и самолетите в опит да напуснат родината си

Всички полети на летище Кабул са преустановени до по-нататъшно уведомление заради огромните тълпи афганистанци, които искат да напуснат страната и пречат на излитащите самолети. Това се казва в съобщение на Администрацията за гражданска авиация на страната, разпространено днес.

Много местни хора дойдоха на летището и започнаха да щурмуват не само сградата, но и самолетите в опит да напуснат родината си след нашествието на талибаните.

„Всички полети на международното летище „Хамид Карзай“ са преустановени до по-нататъшно известие. Мерките се предприемат, за да се предотвратят тълпи и объркване във въздушния трафик“, се казва в изявление на администрацията, публикувано на страницата й във Facebook. В него е обяснено, че пътниците ще бъдат уведомени предварително за възобновяването на полетите.

В изявлението се казва също, че афганистанските авиационни власти „работят активно за осигуряване на възможно най-бързо възобновяване на вътрешни и международни полети до и от летището в Кабул“.

На 22 август също имаше съобщение за затваряне на летището в Кабул за 48 часа.

Напрегната ситуация възникна, след като бойци от радикалното движение на талибаните навлязоха в Кабул на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Президентът Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех каза, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Няколко държави започнаха евакуация на гражданите си и служителите на посолството. Това предизвика огромен хаос на международното летище от началото на миналата седмица. Оттогава насам има стотици излитания и кацания на самолети и хеликоптери, превозващи чуждестранен персонал, включително дипломати. На полетите има и много афганистанци, които се евакуират от страната.

Около 800 цивилни представители на държавите от НАТО работят денонощно на летището в Кабул, а военните от САЩ, Великобритания и Турция поддържат реда. Хиляди хора се опитват да излетят от страната. За да разпръснат тълпата на пистата, военните трябваше да използват сълзотворен газ и да стрелят във въздуха. Кадрите на хора, вкопчили се в шаситата и фюзелажа на самолетите обиколиха световните медии.  По последни данни най-малко 20 души са загинали в резултат на тези инциденти през седмицата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още