Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Среща в Белия дом: Джо Байдън и Олаф Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

Свят

Среща в Белия дом: Джо Байдън и Олаф Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

Среща в Белия дом: Джо Байдън и Олаф Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Според Джо Байдън Вашингтон и Берлин се движат заедно по отношение на Украйна и укрепването на НАТО

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха във Вашингтон.

Основните въпроси, които двамата лидери обсъдиха, бяха войната в Украйна и Китай. Те отново потвърдиха подкрепата си за Киев толкова дълго, колкото е необходимо, съобщава БНТ.

Според Джо Байдън Вашингтон и Берлин се движат заедно по отношение на Украйна и укрепването на НАТО. Той благодари на Шолц за предоставената военна подкрепа за украинците. Президентът на САЩ нарече значителното увеличение на разходите за отбрана на Германия и решимостта на страната да се откаже от руските петролни продукти "исторически" решения.

Германският канцлер подчерта, че наистина е важно съюзниците да действат заедно.

Това е второто му посещение в Белия дом, откакто е на поста. Първото беше на 2 февруари 2022 година, когато Русия струпваше войски на границата си с Украйна. Настоящата му визита е в момент, когато Вашингтон проучва мнението на близките си съюзници относно възможността за налагане на санкции на Китай, ако Пекин предостави военна подкрепа на Русия за войната в Украйна.

Голяма част от темите в едночасовата среща обаче бяха обсъждани при закрити врати.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи само, че Байдън и Шолц са говорили за „продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна“, както и по други глобални въпроси.

Шолц неколкократно казва, че според него правителството му трябва да работи заедно с администрацията на Байдън, когато става въпрос за изпращане на военна помощ за Украйна.

След като месеци наред се противопоставяше на призивите на Киев и съюзниците от НАТО, по-рано тази година Берлин се съгласи да изпрати свои бойни танкове „Леопард“ на Украйна.

„Искам да благодаря на всички вас за вашето силно и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света“, обърна се Байдън към Шолц в Овалния кабинет на Белия дом преди да се затворят вратите и да започне личната им среща.

„Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна“, каза още Байдън, цитиран от БТА.

Пътуването на Шолц във Вашингтон беше определено като тихо работно посещение. Той дойде без журналисти или бизнес делегация, които да го придружават. Лидерите не проведоха също и пресконференция след своята среща.

Съвместната подкрепа за Украйна през изминалата година беше от решаващо значение, заяви Шолц по време на кратка среща с представители на медиите преди разговорите.

„Наистина е важно, че действахме заедно“, каза той. „В този момент смятам, че е много важно да изпратим послание, че ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо“, увери германският канцлер.

Шолц също така подчерта колко добро, според него, е състоянието на отношенията със САЩ.

„Наистина ценя много доброто сътрудничество между нас двамата, между нашите правителства“, каза той на английски език, докато седеше до Байдън.

Неотдавна от Белия дом и канцеларията на канцлера се появиха противоречиви сведения за това как се е стигнало до ангажимента за предоставяне на бойни танкове на Украйна.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза миналата седмица, че Германия е поставила доставката на американски бойни машини на пехотата „Брадли“ като условие за обещанието Берлин да предостави германски танкове „Леопард“. Германското правителство отрече това.

Опозиционните сили в Германия подозират, че тези раздразнения може да са станали причина за посещението.

Председателят на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц заяви пред германската медия „Редакционснецверк Дойчланд“, че „вероятно е имало проблем за изясняване“ с бойните танкове.

Има „цяла поредица от противоречия. Може би те искат да говорят за тези противоречия“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати