Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Срещата на евролидерите продължава и в неделя, не беше намерен консенсус

Свят

Срещата на евролидерите продължава и в неделя, не беше намерен консенсус

Срещата на евролидерите продължава и в неделя, не беше намерен консенсус - Tribune.bg
Снимка:

Срещата на върха на ЕС ще продължи трети ден в неделя, тъй като лидерите се оказаха в безизходица за огромния план за възстановяване след пандемията от коронавирус, неспособни да преодолеят ожесточена съпротива от страна на Нидерландия и нейните „пестеливи“ съюзници, съобщи АФП.

Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи друг план на 27-те лидери в неделя по обяд, след като първоначалните планове за пакета от 750 милиарда евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки.

„Ние сме в безизходица, това е много сложно, по-сложно от очакваното“, каза италианският премиер Джузепе Конте след дълги часове на спорове по време на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Представител на ЕС заяви, че лидерите ще се съберат в неделя за ден 3, като се очаква Мишел да проведе срещи през нощта с ключовите играчи Германия, Франция и Нидерландия.

Европа е в разгара на масивна рецесия и лидерите се опитват да одобрят план, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно засегнати, но липсват средства за стимулиране на техните икономики. Но нидерландският премиер Марк Рюте настоява държавите-членки да получат правото на окончателно одобрение на всяко финансиране - ефективно вето - за получателите на средствата.

Той твърди, че надзорът на ЕС е необходим, за да се задължат държави като Испания и Италия да реформират икономиките си, за да могат по-добре да се справят с бъдещите кризи.

Като отстъпка по исканията на Рюте, последният план на Мишел включва „супер аварийна спирачка“, която дава на всяка страна тридневен прозорец, за да предизвика преглед от всички държави-членки на плановете за разходи на останалите.

Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възстановяване на 750 милиона евро, но леко прехвърля баланса от безвъзмездни средства - от 500 милиона на 450 милиона - към заеми, които нарастват от 250 милиона до 300 милиона, според документ, видян от АФП.

Но предстоят още проблеми. Европейски дипломат заяви за АФП, че „безотговорните държави“ няма да се задоволят с намаляването на размера на безвъзмездните средства до 450 милиарда евро и ще настояват за повече, които да се превърнат в заеми, подлежащи на погасяване.

„Искаха нулеви субсидии“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети