Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Срещу мобилизацията: Сблъсъци и стрелба във въздуха на протест в Дагестан (ВИДЕО)

Свят

Срещу мобилизацията: Сблъсъци и стрелба във въздуха на протест в Дагестан (ВИДЕО)

Срещу мобилизацията: Сблъсъци и стрелба във въздуха на протест в Дагестан (ВИДЕО) - Tribune.bg

Стрелба във въздуха в руската република Дагестан по време на протест срещу частичната мобилизация.

Първата военна мобилизация на Русия след Втората световна война, обявена от Путин в сряда, предизвика протести в десетки градове в цялата страна, пише Ройтерс.

Общественият гняв изглежда особено силен в региони с бедни етнически малцинства като Дагестан, регион с мюсюлманско мнозинство, разположен на брега на Каспийско море в планинския Северен Кавказ.

Десетки видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват сблъсъци с полицията в регионалната столица Махачкала в неделя, докато протестиращите крещят „не на войната“.

Има кадри и на жестоки сблъсъци, включително полицаи, седнали върху протестиращи, докато полицията се опитва да извърши арест. Агенцията пише, че не е успяла да провери кадрите, които бяха широко разпространени в руските социални медии и от независими медии. Не са се свързали и с полицията в Дагестан.

Правозащитната група „ОВД-Инфо” съобщи, че жители на село Ендирей блокирали улица, за да спрат представители на властите. На видеозапис се вижда как полицаи стрелят във въздуха, както и сблъсъци между силите за сигурност и местни жители.

Според медии 110 жители на Ендирей, с население от общо близо 8000 души, са получили повиквателна.

Кавказка република Дагестан е сред руските региони, от които са набирани най-много войници, твърдят наблюдатели. Активисти се оплакват, че по време на разпоредената в сряда частична мобилизация са изпращани диспропорционално много повиквателни на представители на малцинства, отбелязва Ройтерс.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати