Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Стаден имунитет“: В Швеция умират 10 пъти повече хора в сравнение с други северни страни

Свят

„Стаден имунитет“: В Швеция умират 10 пъти повече хора в сравнение с други северни страни

Снимка:

8419 заразени и 687 загинали от COVID-19 – това показва официалната статистика в 10-милионна Швеция. Държавата е последната останала на европейския континент, която се надява да създаде стаден имунитет чрез оставяне на поне 70% от населението си да изкара пандемията.

Реалният брой на заразените със сигурност е многократно по-голям – в страната според официалните данни досега са направени 54 700 теста.

Вчера в Швеция беше постигнат печален рекорд със 114 смъртни случая. Днес новите жертви са 96, а новооткритите случаи – 726.

Тази статистика е многократно по-страшна в сравнение с други северни страни, които са близки по население и климат с Швеция, но са въвели по-рестриктивни мерки. Съседна Норвегия например, при 5,3 млн. население (наполовина на шведите), е с 6000 случая и 93 жертви (13 за вчера). Другата съседка Финландия е с население от 5,5 млн. души, от които 2487 заразени и 40 починали (7 за вчерашния ден).

Въпреки черната статистика обаче ситуацията в страната е далеч от пика, за който се готви правителството. Шведите бяха предупредени преди няколко дни, че жертвите ще се боят в хиляди.

Стадният имунитет: Швеция предупреди, че ще брои мъртвите в хиляди

За сравнение с 10-милионна Швеция, 7-милионна България е с 581 доказани случая и 23 жертви.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още