Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Стево Пендаровски: Срещата при Радев е намеса във вътрешните работи на суверенна държава

Свят

Стево Пендаровски: Срещата при Радев е намеса във вътрешните работи на суверенна държава

Снимка:

Срещата на службите у нас заради бити българи в Македония разтревожи съседите

Президентът на Република Северна Македония Стево  Пендаровски определи свиканата от българския му колега Румен Радев среща с представители на службите за сигурност като намеса във вътрешните работи на суверенна държава, съобщават медиите в Скопие.

Накърнени права на етнически българи в Северна Македония станаха повод за среща на президента  Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с ръководителите на службите за сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава вчера.

„Изключително необичайно и извън вътрешните процедури на НАТО е държава-член на Алианса да призовава службите за сигурност да реагират на съобщения за нарушаване на човешките права в друга държава-член на НАТО“, коментира македонският президент. Според него реакцията на българския президент е срещу основните правила в международната политика.

От кабинета на Стево Пендаровски настояват, че той не е получил никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонските граждани заради декларирана от тях етническа принадлежност.

„Като страна-кандидат за членство в Европейския съюз Република Северна Македония от години се намира под редовен мониторинг от страна на Брюксел, но в никой доклад на ЕС не се споменават такива случаи“, посочва кабинетът на Пендаровски.

По-рано и премиерът Зоран Заев реагира на срещата при президента Румен Радев.

„Нямам проблем със самоопределението на хората. И президентът, и правителството, и парламентът сме на разположение да отговорим на каквото и да е съмнение за накърняване на правата на който и да било гражданин“, посочи пред местни медии Заев. Той припомни, че в Договора за приятелство с България е записано, че няма да има намеса и по въпроса за малцинствата.  

 


Коментари (6)

Правосъдие Има си хас Муньо Радев да не я оплеска с тъпотиите си.
02.03.2021 16:06 / Отговор
РАДЕВ СЛЕДВА УКАЗАНИЯТА НА МИТРОФАНОВА (ПУТИН)............................................................ ЗАДАЧАТА:ДА СЕ РАЗБУНЯТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ-ЛОШО ЗА ЕС И БЪЛГАРИЯ....... ДОБРЕ ЗА РУСИЯ.....
02.03.2021 16:37
Мимето Всичко, което прави Радев, е срещу държавата и гражданите! Нацистите са национал-социалисти, а болшевиките са интернационалисти, по народному безродници! Ако някой му обещае на Радев, че ще бъде преизбран, но трябва да "пуснем" македонците за ЕС, той ще го направи на мига! На инициативите му би следвало да се гледа като провокация!
02.03.2021 18:34
Всъщност , след като Пендаровски не е получил никакви сигнали за нарушаване на "човешките права и свободи", за какво има да се притеснява, че ще има мониторинг? Аз лично на югославско лицемерие не вярвам! Колкото и да ми е гнусен Радев, с кого ще се събира си е негова работа, и не виждам защо някой , още повече доказани двуличници , ще му търсят сметка!
02.03.2021 16:14 / Отговор
Абе този няма ли да се кротне най-после? Само фалове! Какво могат да направят службите в чужда държава?Каквото трябваше го направи министерството но външните работи!Гъпак!
02.03.2021 18:05 / Отговор
Мисля, че сценариите други му ги пишат! Дори и да има скандал, той не е случаен!
02.03.2021 18:24

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още