Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Столтенберг: НАТО ще продължи да помага на Украйна

Свят

Столтенберг: НАТО ще продължи да помага на Украйна

Столтенберг: НАТО ще продължи да помага на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Европейски лидери се обявиха срещу анексията, САЩ наложи нови санкции

За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, посветена на обявеното от Русия присъединяване на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Това не води до промяна - това е война на Русия срещу Украйна. Тези земи са Украйна, подчерта той.

„НАТО не е част от конфликта, ние сме отбранителен съюз. Единни сме в защитата на всяка педя от алианса”, посочи той.

Столтенберг нарече събитията от днешния ден „опит за присъединяване” на украинска земя към Русия, пише БТА.

„Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като суверенен европейски народ. В наш интерес е Путин да не побеждава, защото обратното значи, че авторитарните режими могат да предприемат подобни действия, а това е опасно за целия свят”, добави генералният секретар.

Той определи като „ядрено изнудване” това, че Путин заплашва с употребата на атомна бомба.

Думите на Путин са опасни и безотговорни, заяви Столтенберг.

Столтенберг отбеляза, че днес Русия е присъединила украински земи, равни по площ на Португалия. Това е най-голямото насилствено присвояване на земи в Европа след Втората световна война, добави той. Столтенберг повтори становището на НАТО, че това присъединяване не се признава и няма да бъде признато от алианса, защото е в пълно нарушение на международното право. НАТО призовава всички страни да отхвърлят анексията, допълни той.

Срещу анексията се обявиха редица европейски лидери. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди твърдо анексирането.

„Анексирането от Русия на четири украински региона е „нова ниска точка” във войната, казват външните министри на Г-7.

В съвместно изявление те казаха, че ядрената реторика няма да им попречи да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

„Ние никога няма да признаем тези предполагаеми анексии, нито фалшивите "референдуми, проведени с оръжие”, казаха висшите дипломати от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ, Обединеното кралство и ЕС.

САЩ пък наложиха санкции днес на над хиляда физически и юридически лица, свързани с инвазията на Русия в Украйна, включително на управителя на Руската централна банка и на семейства на членове на руския Съвет за национална сигурност.

Американското министерство на финансите посочи стотици представители на руската законодателна власт, ръководители на финансовата и военна инфраструктура, както и доставчици, които ще станат обект на санкциите. От своя страна министерството на търговията добави 57 юридически лица в списъка си с нарушители на експортния контрол, а Държавният департамент увеличи с още над деветстотин имена списъка си за визови ограничения.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди опита на Русия да анексира с измама територии от Украйна" и нарече действията на Кремъл нарушаване на международното право, което потъпква Устава на ООН.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети