Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Столтенберг: Ситуацията в Западните Балкани става опасна

Свят

Столтенберг: Ситуацията в Западните Балкани става опасна

Снимка:

Външните министри на страните-членки в НАТО заседаваха отделно по време на срещата на Северноатлантическия съвет в Рига, посветена на ситуацията в Западните Балкани, която Алиансът счита за тревожна.

„Регионът на Западните Балкани е от голямо значение за нас. Наблюдаваме тревожно развитие на ситуацията, чуваме опасна реторика в Босна и Херцеговина, има напрежение между Белград и Прищина, реформите са в застой, а чуждестранните участници увеличават интензивността на злонамерените си действия в региона“, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в речта си при откриването на форума. По думите му

НАТО и Европейският съюз работят в тясно сътрудничество за доброто на региона, в т.ч. за Босна и Херцеговина и в Косово.

Столтенберг припомни и военните операции на НАТО в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, които според него са "помогнали за установяването на мир в региона".

На министерската среща на НАТО е присъствал и Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС и върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.  


Топ новини

виж още

Актуална тема