Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Столтенберг: Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия на Русия

Свят

Столтенберг: Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия на Русия

Столтенберг: Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия на Русия - Tribune.bg
Снимка:

НАТО разгръща допълнителни сили на източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди руската агресия срещу Украйна, която нарече „брутално нарушение на международното право“.

„Това е умишлена, хладнокръвна и отдавна планирана инвазия. Независимо от масовите лъжи, отричане и дезинформация намеренията на Кремъл са напълно ясни за целия свят. Руските лидери носят пълна отговорност за безразсъдните действия и изгубените човешки животи“, каза Столтенберг.

„Това е нарушение на международното право, агресия срещу суверенна държава, призоваваме Русия незабавно да спре своите действия и да избере пътя на демокрацията“, каза той

„Русия използва сила, за да пренапише историята и да лиши Украйна да върви по свободен и независим път“, каза още той.

Столтенберг заяви, че НАТО е засилило през последните седмици присъствието си в източната част – по въздух и земя, включително и военноморски сили. Престои да бъде повишена още готовността със сили, заяви той. Столтенберг потвърди, че ангажиментът на НАТО към сигурността на всяка държава член е гарантиран.

„В последните седмици нашите съюзници от САЩ и Европа изпратиха хиляди войници в източните гранични страни. Имаме над 100 самолета са в повишена бойна готовност и над 120 кораба от Северно до Средиземно море. Ще продължим да правим нужното за защитаване на съюза от агресия“, каза Йенс Столтенберг.

„Русия е изправена пред тежки щети и сериозни последствия, наложени от цялата международна общност. Целта на Кремъл е да възстанови своята сфера на влияние. Да отмени всички правила, които досега пазеха сигурността ни и да омаловажи ценностите, които са ни скъпи. Това е новото нормално за нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост, свободата и демокрацията се оспорват от тоталитарните режими. Трябва да реагираме с подновена решимост и още по-силна солидарност“, допълни генералният секретар.

Той заяви, че НАТО стои до Украйна и Русия ще „плати скъпо за безразсъдната инвазия“.  Столтенберг изрази съжаление, че всички опити за дипломация не са били чути, а е планирана инвазия.

„Русия тръшна вратата на дипломатическото решение. Това има тежки последици за народна на Украйна и затова засилихме присъствието си по източния фланг“. Той подчерта, че сме изправени пред нова реалност. 

Утре се свиква извънредно онлайн заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта, за да се обсъди как да продължат отношенията с Русия след нападението срещу Украйна, за да бъде изработен път напред.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема