Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим

Свят

Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим

Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим - Tribune.bg
Снимка:

Международната общност, САЩ и ЕС с призиви към деескалация на напрежението

Най-малко 163 палестинци и шестима израелски полицаи са ранени при сблъсъци в Йерусалим по време на молитва преди Рамазана, съобщава Би Би Си.

Повечето пострадали са в джамията Ал-Акса, където израелската полиция изстрелва гумени куршуми и шокови гранати в отговор на  палестински младежи, които хвърляли камъни, бутилки и други предмети. Сблъсъци имаше и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни прераснаха в насилие.

Червеният полумесец откри полева болница за лечение на ранените.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас заяви, че „държи Израел отговорен за опасните събития и греховните атаки“.

Службата за спешна помощ на Палестинския Червен полумесец съобщи, че 88 от ранените палестинци са откарани в болница, след като са били ударени с метални куршуми с гумено покритие.

Международната общност призова за деескалация на напрежението и избягване на изселването на палестинските семейства. Говорителка на Държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон е дълбоко загрижен от засиленото напрежение. Европейският съюз осъди насилието и заяви, че извършителите от всички страни трябва да носят отговорност.

Координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази „дълбока загриженост“ от ситуацията и призова за „отговорност и спокойствие“.

ООН заяви, че Израел трябва да отмени всякакви гонения и да използва максимална сдържаност при използване на сила срещу протестиращите. Арабската лига призова международната общност да се намеси, за да предотврати евентуално изселване.

ЙерусалимЙерусалим

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети