Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим

Свят

Стотици ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим

Снимка:

Международната общност, САЩ и ЕС с призиви към деескалация на напрежението

Най-малко 163 палестинци и шестима израелски полицаи са ранени при сблъсъци в Йерусалим по време на молитва преди Рамазана, съобщава Би Би Си.

Повечето пострадали са в джамията Ал-Акса, където израелската полиция изстрелва гумени куршуми и шокови гранати в отговор на  палестински младежи, които хвърляли камъни, бутилки и други предмети. Сблъсъци имаше и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни прераснаха в насилие.

Червеният полумесец откри полева болница за лечение на ранените.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас заяви, че „държи Израел отговорен за опасните събития и греховните атаки“.

Службата за спешна помощ на Палестинския Червен полумесец съобщи, че 88 от ранените палестинци са откарани в болница, след като са били ударени с метални куршуми с гумено покритие.

Международната общност призова за деескалация на напрежението и избягване на изселването на палестинските семейства. Говорителка на Държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон е дълбоко загрижен от засиленото напрежение. Европейският съюз осъди насилието и заяви, че извършителите от всички страни трябва да носят отговорност.

Координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази „дълбока загриженост“ от ситуацията и призова за „отговорност и спокойствие“.

ООН заяви, че Израел трябва да отмени всякакви гонения и да използва максимална сдържаност при използване на сила срещу протестиращите. Арабската лига призова международната общност да се намеси, за да предотврати евентуално изселване.  

ЙерусалимЙерусалим

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още