Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Страните от ЕС ще получат 10 млн. дози ваксина в последната седмица на март

Свят

Страните от ЕС ще получат 10 млн. дози ваксина в последната седмица на март

Страните от ЕС ще получат 10 млн. дози ваксина в последната седмица на март - Tribune.bg
Снимка:

на 29 март предстои нова среща на ЕМА по безопасността на AstraZeneca

„16 милиона дози очакват приключване на процеса за качествен контрол, за да бъдат освободени и доставени в Европа. Близо 10 милиона дози ще бъдат доставени на страните в ЕС през последната седмица на месец март. Към настоящия момент няма планиран експорт освен към страните от COVAX. 13 милиона дози от ваксината са в процес на качествен контрол за освобождаване и ще бъдат изпратени към COVAX като част от споразумението ни да доставим милиони дози за страните с нисък доход. Ваксината е произведена извън Европейския съюз и доставена в завода в Анани за пълнене във флакони. Европейският съюз подкрепя доставките в страни с ниски и средни доходи чрез COVAX. Некоректно е ситуацията да се определя като складиране на ваксината. Процесът на производство на ваксини е много комплексен и изисква време. В случая ваксините трябва да преминат качествен контрол след пълнене на флаконите, за да бъдат освободени“. Това се казва в изявление от централата на „Астра Зенека“ (AstraZeneca), разпространено днес по повод „некоректни изявления относно количества от ваксината на Оксфорд – АстраЗенека в завода в Анани“, предава БГНЕС.

Междувременно европейският регулаторен орган по лекарствата заяви, че неговият панел за безопасност ще свика среща на експерти на 29 март, за да продължи с проверката и оценката на съобщените случаи на образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани.

Очаква се външни медицински експерти и двама публични представители да изложат своите виждания относно възможните причини за тромбите, как се появяват и други възможни рискове, каза Европейската агенция по лекарствата.

EMA вече се изказа в подкрепа на безопасността на ваксината, но някои държави извършват и свои собствени прегледи, съобщи „Гардиън“.                                                                                                                                                                                                                                                     


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати