Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Страните от НАТО активират планове за повишена готовност, България – под въпрос

Свят

Страните от НАТО активират планове за повишена готовност, България – под въпрос

Страните от НАТО активират планове за повишена готовност, България – под въпрос - Tribune.bg
Снимка:

„Бруталното нахлуване на президента Путин в Украйна причинява смърт и разрушения всеки ден; то шокира света; и разклати международния ред", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция във връзка с извънредната среща на министрите на отбраната на държавите от алианса.

Генералният секретар очерта и бързата реакция на НАТО за защита на всички съюзници, включително с активирани планове за отбрана и повишена готовност.

„В момента стотици хиляди сили в целия Алианс са в повишена готовност, сто хиляди американски военнослужещи в Европа и около 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО, предимно в източната част на Алианса, подкрепени от военновъздушни и военноморски сили, както и от противовъздушна отбрана. Всичко това изпраща недвусмислено послание: нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с решителен отговор от целия Алианс", каза той.

Утре по време на срещата на военните министри се очаква да се обсъдят редица конкретни мерки за укрепване на сигурността на съюзниците в дългосрочен план. Генералният секретар заяви, че това би могло да включва „значително повече сили в източната част на Алианса", както и значително увеличаване на разполагането на военновъздушни и военноморски сили, засилена противовъздушна и противоракетна отбрана, засилена киберзащита и повече и по-мащабни учения. Той подчерта, че това ще изисква значително увеличение на инвестициите в отбраната, и приветства усилията на съюзниците, които вече са обявили увеличение.

В утрешната среща ще участват украинският министър на отбраната, както и Грузия, Финландия, Швеция и Европейският съюз.

Бившият военен министър генерал Аню Ангелов заяви, че самолетите МиГ-29 и тяхното въоръжение е остаряло и не може да си взаимодейства с ВВС на останалите държави от Северноатлантическия алианс. Именно по тази причина страната ни трябва да потърси помощ от съюзническите държави.   

Според него е необходима непосредствена подготовка на страната ни за участието в провеждането на противовъздушна и противоракетна операция на НАТО за защита на източния фланг. Такава подготовка се провежда от всички страни – Румъния, Полша, балтийските държави и дори Словакия, но не и от България.

„Прави впечатление, че единствено България иска съюзнически самолети само по отношение на Air Policing, а не да се подготвим за такава операция при евентуалното нарастване на напрежението. България не може да остане настрана. Някои смятат, че България е врата на Балканите за Русия, но твърде широка врата“, подчерта ген. Ангелов.

Той заяви, че правителството на Кирил Петков не предприема стъпки в тази посока, защото в управляващата коалиция има една партия, която е против санкциите и против каквито и да било съюзнически сили на наша територия, която заяви, че ако проф. Тодор Тагарев стане министър на отбраната, ще напусне коалицията. Ген. Ангелов определи тази партия като „пропутинска и защитаваща чужди интереси“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати