Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Суша и в съседна Турция, язовирите пресъхват

Свят

Суша и в съседна Турция, язовирите пресъхват

Суша и в съседна Турция, язовирите пресъхват - Tribune.bg
Снимка:

Заплахата от суша бавно обхваща Турция, предупреждават експерти, тъй като се появяват съобщения за намаляване на нивото на водата на язовирите в няколко града, съобщи в. „Сабах”.

Водните нива в реките Марица и Тунджа в северозападна Турция са намалени до критично ниски нива, тъй като сухият сезон продължава през есента след спорадичен дъжд миналата зима и това лято, показват последните официални данни.

Валежите са намалели наполовина и реките са пресъхнали в Черноморския регион, където обикновено се наблюдават обилни валежи през цялата година. Експертите предупреждават, че неопазването на горите в региона може да влоши ситуацията.

В Измир, третият по големина град в Турция, разположен на брега на Егейско море, нивата в язовирните резервоари са алармиращи за потенциален недостиг на вода.

Пясъчни островчета се появиха по река Марица, която започва от България, преминават през Одринска провинция и се излива в Егейско море. Тунджа също започва в съседната на Турция държава и завършва като приток на Марица в Одрин.

Според данните на турски институции дебитът на река Марица е бил 222 кубически метра в секунда преди две години, но тази година той е спаднал до 59 кубически метра за същия период. По същия начин дебитът в Tунджа който беше 16 кубически метра преди две години, беше измерен на 2 кубически метра в секунда миналата година.

Тази година провинцията е имала само 386 кубически милиметра валежи, почти половината от средногодишното, което отбелязва най-сухия сезон през последните 91 години, казват експерти. Докладите за времето предполагат, че през следващата седмица в провинцията няма да има допълнителни дъждове.

Длъжностни лица заявиха, че сушата в България също е имала ефект върху намаляването на нивата на водата в реките Марица и Тунджа, тъй като правителството на София увеличава задържането на вода в язовирите си. Езерата и водоемите в провинцията бързо изсъхнаха, а фермерите се тревожат за устойчивостта на земеделието в района, което процъфтява при отглеждането на пшеница и слънчоглед. Вече страдащи от загуба на продукция, фермерите са загрижени за възможността да се откажат от нови култури, тъй като почвата остава твърда и трудна за обработка поради сушата.

Намаляването на валежите през последните месеци също застрашава със суша Черноморския регион. Нивата на водата спаднаха в язовирите и езерата, докато запасите от питейна вода също намаляха. Количеството на валежите в региона е намаляло с 50% в сравнение със същия период на предходната година.

Нередовността на валежите е нараснала поради глобалните климатични промени в Черноморския регион, според експертите по метеорология, които също предупредиха, че в бъдеще районът може да се сблъска със сериозна суша с намаляването на горските масиви. Мехмет Йозалп от Университета Артвин Чорух каза пред Агенция Демирьорен, че през последните години в източния Черноморски регион има нередовни сезонни валежи.

„По този въпрос са проведени много изследвания. Последните официални доклади разкриват, че валежите са намалели в сравнение не само с предходната година, но и с дългосрочните средни стойности. Дебитите са намалели значително поради този спад. Можем да го отдадем и на изменението на климата “, каза той.

Йозалп добави, че най-големият ефект от изменението на климата е изместването на сезоните на валежите, което причинява „аномалия“ всяка година.

Липсата на вода създава проблем и за Измир, където нивото на водата в язовир Тахтали е спаднало до 36,04% от 65,29% през миналата година. Заснети с дронове кадри разкриват рядката възможност да се види дъното на язовира. По същия начин язовирът Кутлу Акташ е пълен само с 13,36%, докато през същия период на миналата година той е бил на 49,34%.

Емине Хелил Инай Кинай, ръководител на измирския клон на Камарата на инженерите по околна среда, заяви, че нестабилността на валежите се появява като "проблеми с количеството и качеството на водата" в провинцията.

Кметът на община Измир Тунч Сойер предупреди в неделя по време на посещение на язовир Тахтали, че сериозна заплаха е пред прага на града.

Неговите забележки дойдоха след предупреждението на общински служител, че провинцията разполага с водни ресурси само за 320 дни без валежи.


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети