Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Свалиха имунитета на бившия канцлер Себастиян Курц

Свят

Свалиха имунитета на бившия канцлер Себастиян Курц

Снимка:

Австрийският парламент свали имунитета на консерватора Себастиан Курц, с което единодушно даде ход на разследването за корупция, заради което той се оттегли от поста си на канцлер по-рано тази година, съобщи АПФ.

През 2017 г. Курц стана най-младият избран лидер в света с антимиграционна платформа. Той се оттегли през октомври, след като беше замесен в мащабно разследване за корупция. Оттогава той е защитен от наказателно преследване по силата на факта, че е лидер на парламентарната група на своята Народна партия (АНП) и член на парламента.

Себастиян Курц заяви по-рано, че иска имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да продължи, като настоя, че иска да се бори с „фалшивите“ твърдения, които му костваха работата като канцлер.

Скандалът с Курц избухна през октомври, когато прокурори нахлуха на няколко места, включително в канцлерството и финансовото министерство. Те проверяваха твърденията, че най-близкото обкръжение на Курц е използвало публични средства, за да плати за социологически проучвания, изкривени за подобряване на имиджа му.

Прокурорите също така подозират, че в замяна на провеждането на проучванията и на други възторжени публикации за Курц, един от големите таблоиди е получил изгодни публични реклами. Себастиян Курц и девет други лица, както и три организации, са обект на разследване във връзка с аферата. 35-годишният австрийски политик отрича всички обвинения.

Когато беше избран за най-младия правителствен ръководител в света на 31-годишна възраст, консерваторите в цяла Европа приветстваха Курц като политическо дете-чудо, което се харесва на избирателите с твърдо консервативни ценности. Коалицията му с крайната десница се разпадна през 2019 г., когато негов съюзник бе забъркан в корупционен скандал, което доведе до нови избори, на които Курц отново бе избран за канцлер, оглавявайки администрация със Зелените.

Много политически анализатори очакват, че Курц ще се опита да се завърне и нарекоха заместника му, колегата му консерватор Александър Шаленберг, „канцлер в сянка“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема