Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Света София“ ще стане джамия заради решението на Тръмп за Голан и Йерусалим

Свят

„Света София“ ще стане джамия заради решението на Тръмп за Голан и Йерусалим

Света София ще стане джамия заради решението на Тръмп за Голан и Йерусалим - Tribune.bg
Снимка:

Промяната на статуса на музея „Света София” в Истанбул в джамия ще бъде своеобразен отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази държава над Голанските възвишения, заяви турският президент Ердоган на митинг в Трабзон пред Анадолската агенция, цитиран от БГНЕС.

„Можем да направим свободен достъпа до „Света София”. След общинските избори ще върнем истинския статут на „Света София”. Какво означава това? Ще променим статута ѝ от музей в джамия. Тръмп обяви, че Йерусалим е столицата на Израел. Нали така? Той определи Голанските възвишения за собственост на окупатора Израел. Ще получите отговор от Турция на това”, закани се Ердоган.

На 24 март Ердоган каза, че турските власти могат да променят статута на „Света София”, за да може да бъде посещавана безплатно. В момента билетът струва около 10 щатски долара. Според него „туристите от всички вероизповедания сега могат да отидат свободно в „Синята джамия”, която се намира в съседство“, така че ще можете да направите същото и със „Света София”.

Гръцкият външен министър Йоргос Катругалос съобщи неотдавна, че Атина смята превръщането на „Света София” в джамия за обида както на християнската, така и на международната общност


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети