Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Светлана Тихановская призова ЕС да предприеме санкции спрямо Беларус

Свят

Светлана Тихановская призова ЕС да предприеме санкции спрямо Беларус

Снимка:

Водещата фигура на беларуската опозиция призова ЕС да одобри санкции срещу лица, участващи в репресиите или в изборните измами в Беларус, предаде Ройтерс. Светлана Тихановская беше в Брюксел и разговаря с външните министри на Общността като настоя те да проявят смелост.  Въпреки шестия пореден уикенд на масови протести срещу президента Александър Лукашенко заради оспорваното гласуване на 9 август, ЕС все още не е изпълнил заканата да наложи санкции на белоруските власти.

Държавите-членки все още не са дали одобрение на окончателния списък с около 40 длъжностни лица, които ще бъдат посочени. 

"Лидерите на ЕС имат причини да не налагат санкции, но аз ги помолих да бъдат по-смели", каза лидерът на опозицията в Беларус, която избяга в Литва след изборите, по време на срещата с първите дипломати на Общността. "Санкциите са важни в нашата борба, защото това е част от натиска, който може да принуди така наречените власти да започнат диалог с нас в съвета на опозицията", каза тя на пресконференция.

Тихановская показа снимки от насилиеТихановская показа снимки от насилие

След среща няколко външни министри изразиха подкрепа – литовския, румънския и хърватския. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел похвали смелостта на беларуския народ.

Кипърският министър Никос Христодулидис, чиято страна според европейски дипломатически източници блокира приемането на санкциите, каза, че Кипър е готов да приложи договорените мерки, но подчерта, че блокът трябва за възприеме последователен подход към нарушаването на фундаменталните европейски принципи.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че ЕС трябва да се запита дали да не бъдат наложени санкции на Александър Лукашенко, чиято изборна победа не признава от ЕС за легитимна. Страните-членки, подобно на САЩ, иска нови избори в Беларус и Лукашенко да се оттегли след 26 години на власт. Тихановская, чиито привърженици твърдят, че тя е спечелила изборите на 9 август, се отказа от участие в нов вот.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още