Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Световната банка: Дългът на бедните страни нарасна с 12% през 2020 г.

Свят

Световната банка: Дългът на бедните страни нарасна с 12% през 2020 г.

Снимка:

Дейвид Малпас зове за цялостен план за справяне с проблема

Дългът на бедните страни нарасна с 12% през 2020 г. до рекордните 860 млрд. долара през 2020 г., съобщава доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс.

„Докладът показва драматично нарастване на дълговата уязвимост, пред която са изправени страните с ниски и средни доходи“, твърди президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Той призова за спешни стъпки, за да се помогне на държавите да достигнат по-устойчиви нива на дълга.

„Нуждаем се от цялостен подход към проблема с дълга, включително намаляване на дълга, по-бързо преструктуриране и подобрена прозрачност“, посочи Малпас. Според него устойчивите нива на дълга са жизненоважни за икономическото възстановяване и намаляването на бедността. Финансистът отбелязва, че ръстът на външния дълг изпреварва брутния национален доход (БНД) и ръста на износа. Освен това съотношението външен дълг към БНД, с изключение на Китай, е нараснало през 2020 г. с пет процентни пункта до 42%.

Малпас посочва, че усилията за преструктуриране на дълга са спешно необходими предвид изтичането в края на тази година на Инициативата за преустановяване на обслужването на дълга  (DSSI), договорена от Групата на 20-те водещи икономики, която инициатива предложи временно отлагане на плащанията по дълга.

През миналата година Г-20 и Парижкият клуб на официалните кредитори стартираха Обща рамка за третиране на дълговете, за да преструктурират неустойчивите дългови ситуации и продължителния недостиг на финансиране в държави, отговарящи на изискванията на DSSI. Досега обаче са кандидатствали само три държави - Етиопия, Чад и Замбия.

Кармен Райнхарт, главен икономист на Световната банка, заяви, че предизвикателствата, пред които са изправени страните със силно задлъжнялост, могат да се влошат с покачването на лихвените проценти.

„Политиците трябва да се подготвят за възможността за дългове, когато условията на финансовите пазари станат по-малко благоприятни, особено в развиващите се пазари и развиващите се икономики“, смята Райнхарт.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема