Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Световната банка спира класация след твърдения, че Кристалина Георгиева е влияла в полза на Китай

Свят

Световната банка спира класация след твърдения, че Кристалина Георгиева е влияла в полза на Китай

Снимка:

Световната банка спира класацията Doing Business заради твърдения, че е имало лобиране за издигането на Китай по-високо в нея през 2018 г. В скандала са замесени имената на двама българи – Кристалина Георгиева и Симеон Дянков.

Проучването е изготвено от адвокатската кантора „WilmerHale“, която е наета от Комисията по етика към Изпълнителния съвет на Световната банка. В доклада се твърди за намеса при тълкуването на данните от Кристалина Георгиева и че е оказвали влияние върху служители да ревизират критериите, по които е оценен Китай.

„В последните седмици преди публикуването на доклада в края на октомври 2017 г. тогавашният президент на Световната банка Джим Йон Ким и Георгиева, по това време главен изпълнителен директор на банката, се срещат със свои служители и ги молят да разгледат възможността за актуализиране на методологията по отношение на Китай“, отбелязва „Франс прес“.

Кристалина Георгиева, която в момента не работи в Световната банка, а е на още по-висока позиция като управляващ директор на Международния валутен фонд, отхвърля констатациите в доклада.

„Бих искала да изразя принципното си несъгласие с констатациите и тълкуванията в разследването на нередностите в данните, доколкото то се отнася до моята роля в работата по доклада „Doing Business“ на Световната банка за 2018 г. Вече проведох първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос“, се казва в изявлението ѝ.

Симеон Дянков също отрича да е играл роля в казуса.  


Топ новини

виж още

Актуална тема