Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Световната здравна организация свика спешна среща за новия вирус от Китай

Свят

Световната здравна организация свика спешна среща за новия вирус от Китай

Снимка:

Решава се дали да се обяви заплаха в международен мащаб

Световната здравна организация /СЗО/ свика среща на комисията за извънредни ситуации, по повод новия вирус, който зарази стотици в Китай, предава Франс прес.

В същото време много страни вече предприемат самостоятелни марки. Австралия, например, започна да проверява пътници на полети от Китай за новия коронавирус, съобщава вестник Гардиън.

Мярката се налага, след като китайците потвърдиха, че вирусът се предава от човек на човек. Има заразени хора, които не са посещавали пазара за морски храни в китайския град Ухан, от където се смята, че е тръгнала заразата.

Болестта, която е подобна на Тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/, е открита първоначално в град Ухан, но вече се разпростря в други градове и дори съседни държави.

През 2002-2003 ТОРС отне живота на поне 650 души в Китай и Хонконг по време на голяма епидемия. В момента потвърдените случаи на новия коронавирус са 218, като в понеделник здравните власти в Китай обявиха откриването на още заразени хора. За първи път бяха регистрирани случаи в Пекин и Шанхай - двете най-големи метрополии в страната. Досега са от болестта са починали трима души.

Основните симптоми са висока температура и треска, но при някои пациенти се наблюдава кашлица, възпалено гърло и недостиг на въздух.

Джонг Наншан, известен вирусолог в Китай, който помогна да бъде установен мащаба на епидемията през 2002-2003 казва, че няма нужда заразените да са пътували до Ухан, защото болестта очевидно се предава от човек на човек. Досега 14 медицински работници, третирали заразени пациенти, също са прихванали вируса.

Комисията за извънредни ситуации на СЗО ще се събере в Женева утре, за да реши дали да бъде обявена заплаха за общественото здраве в международен мащаб.

Град Ухан в Китай има 11 милиона жители и представлява ключов транспортен център, особено по време на празнуването на Китайската нова година - най-голямата временна миграция на хора на света. Тя започва на 25 януари, в края на тази седмица, като се очакват над 670 милиона пътувания. През следващата седмица от летището в Ухан ще излетят 2131 полета, като поне 205 от тях са международни.

В понеделник президентът на Китай Си Дзинпин за пръв път коментира заразата, като каза, че сигурността на хората трябва да е приоритет номер едно, а "информация за епидемията ще бъде публикувана навременно и ще се засили международното сътрудничество."  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още