Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Световните лидери приветстваха преизбирането на Макрон

Свят

Световните лидери приветстваха преизбирането на Макрон

Световните лидери приветстваха преизбирането на Макрон - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков пусна пост в Туитър, а президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес

„Можем да разчитаме на Франция за още пет години“, написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Радвам се, че ще можем да продължим нашето отлично сътрудничество“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън нарече Франция „един от нашите най-близки и най-важни съюзници“. И допълни, че очаква „да продължим да работим заедно по въпросите, които са най-важни за нашите две страни и за света“.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви: „Очаквам с нетърпение да продължим съвместната си работа по въпросите, които са най-важни за хората в Канада и Франция - от защитата на демокрацията, през борбата с изменението на климата, до създаването на добри работни места и икономически растеж за средната класа“.

Италианският премиер Марио Драги определи победата на Макрон като "чудесна новина за цяла Европа".

Испанският премиер Педро Санчес каза, че с преизбирането на Макрон „печели демокрацията, печели Европа“.

„Гражданите избраха една Франция, ангажирана с изграждането на свободен, силен и справедлив ЕС. Демокрацията побеждава. Европа печели“, написа в Туитър социалистическият министър-председател Педро Санчес. „Поздравления, Еманюел Макрон“.

Министър-председателят на Белгия Александер Де Кроо заяви, че френските гласоподаватели са направили „силен избор“, избирайки „сигурността и ценностите на Просвещението“.

Володимир Зеленски също поздрави френския си колега за изборната победа и заяви, че той е „истински приятел на Украйна“.

„Поздравления за президента и истински приятел Еманюел Макрон за изборната победа. Пожелавам на Еманюел Макрон нови успехи за доброто на френския народ. Оценявам подкрепата на Франция и съм убеден: предстоят ни нови общи победи! Напред към силна и обединена Европа!“, написа Зеленски.

Американският президент Джо Байдън написа в профила си в Туитър: „Поздравявам Еманюел Макрон за преизбирането му. Франция е наш най-стар съюзник и ключов партньор в решаването на глобалните проблеми. Очаквам с нетърпение да продължим нашето тясно сътрудничество, включително по въпросите за подкрепа за Украйна, защитата на демокрацията и борбата с промените в климата“.

Министър-председателят на Ирландия Мишел Мартин приветства „принципното и динамично лидерство“ на Макрон като „важно не само за Франция, но и за Европа“.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис заяви, че очаква с нетърпение да продължим добро сътрудничество между двете страни.

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон изпрати своите „най-сърдечни поздравления на Макрон“.

„Нека продължим тясното си сътрудничество - двустранно и за един конкурентоспособен, зелен и устойчив Европейски съюз“, написа тя в Туитър.

Министър-председателят на Норвегия Йонас Стор заяви, че Франция е избрала „либералната демокрация пред крайната десница“.

Премиерът Кирил Петков също поздрави Еманюел Макрон за победата.

В Twitter министър-председателят написа, че се надява двамата да продължат работа заедно в една по-обединена и по-силна Европа.

Държавният глава Румен Радев поздрави Еманюел Макрон по случай преизбирането му за президент на Френската република, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравителния си адрес Румен Радев посочва, че изборната победа е красноречиво доказателство за държавническите качества на Еманюел Макрон в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства.

„България високо цени традиционно добрите отношения на приятелство и сътрудничество с Френската република, основани на споделените ни ценности, отличното взаимодействие в рамките на Европейския съюз и НАТО и общите ни стремежи за изграждането на единна, силна и солидарна Европа“, подчертава българският президент.

Румен Радев изразява увереност, че в период на глобални предизвикателства България и Франция ще продължат да работят заедно за защита на универсалните човешки права и за осигуряване на сигурно и перспективно бъдеще за гражданите на двете държави.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети