Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Свлачище затрупа къщи в Норвегия, има ранени и десетки изчезнали

Свят

Свлачище затрупа къщи в Норвегия, има ранени и десетки изчезнали

Снимка:

10 души са ранени, а един от тях е в критично състояние след огромно свличане на земна маса и кал в южния норвежки град Аск. Други 21 души са изчезнали. По данни на Ройтерс са разрушени 12 сгради.

Градът се намира на около 30 км северно от столицата Осло и е център на община Йердрум. Видеокадри показаха образувал се голям кратер с разрушени сгради, озовали се на дъното му. Други постройки буквално висят на ръба на кратера. Около 700 души са евакуирани досега от района.

Липсващите засега хора са от домове в най-вътрешната част на свлачището, но не е ясно дали те са блокирани в жилищата, дали са били другаде по същото време, или просто са успели да избягат навреме, казаха от полицията.

„Това е катастрофа. Може да има блокирани вътре хора, но не можем и да бъдем сигурни, защото е времето на новогодишните празници, което значи, че хората може да са и другаде“, каза премиерът на Норвегия Ерна Сулберг пред репортери, след като посети района на бедствието.

Значителни количества валежи са се излели в Южна Норвегия през последните дни. Това може да е причинило движението на глинестата почва, преобладаваща в района, обобщава медийната компания NRK.

Съобщава се, че свлачището обхваща площ от 210 000 кв. метра.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още