Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: До март от COVID-19 в Европа могат да загинат още 700 000 души

Свят

СЗО: До март от COVID-19 в Европа могат да загинат още 700 000 души

Снимка:

СЗО очаква висок или изключителен стрес в отделенията за интензивно лечение в 49 от 53 държави от сега до 1 март 2022 година

Световната здравна организация (СЗО) заяви във вторник, че се опасява, че ако настоящата тенденция се запази, смъртните случаи в Европа от коронавирус ще нараснат от сегашните 1,5 милиона на 2,2 милиона до март 2022 година, съобщават световните информационни агенции.

СЗО заяви, че очаква „висок или екстремен стрес в болниците в 25 държави и висок или изключителен стрес в отделенията за интензивно лечение (ОИЛ) в 49 от 53 държави от сега до 1 март 2022 година“, като добави, че „кумулативните отчетени смъртни случаи се очаква да достигнат над 2,2 милиона до пролетта на следващата година, въз основа на текущите тенденции“.

СЗО Европа, която се намира в Копенхаген, Дания също така предупреди, че има много данни за постепенно намаляване на защитата от ваксините срещу инфекции и леки заболявания и заяви, че „бустерна доза“ трябва да се дава като приоритет на най-уязвимите групи от населението – включително хората с отслабена имунна система, както и хора над 60 години и здравни работници.

Международната централа на здравната агенция на ООН в Женева обаче многократно призовава за мораториум върху използването на бустери до края на годината, така че да могат да бъдат предоставени дози за много развиващи се страни, които са изправени пред сериозна липса на ваксини срещу COVID-19 в сравнение с развитите държави.

СЗО Европа призова хората да се ваксинират, да спазват правилната хигиена и социално дистанциране, за да помогнат за спиране на разпространението на вируса.

„Днес ситуацията с COVID-19 в Европа и Централна Азия е много сериозна. Предстои ни тежка зима, но не бива да оставаме без надежда, защото всички ние – правителства, здравни власти, отделни лица – можем да предприемем решителни действия за стабилизиране на пандемията“, каза д-р Клуге, регионален директор на СЗО Европа, в декларация.

Смъртните случаи от COVID-19 в европейският регион са се увеличили до близо 4200 на ден миналата седмица. Те са двойно повече от нивата, регистрирани в края на септември. Кумулативните смъртни случаи вече са достигнали 1,5 милиона в региона.

„Трите фактора, движещи увеличението, са силно предаващият се Делта вариант на вируса, облекчаването на ограничителните мерки като изискванията за носене на маски и физическо дистанциране на места и големи части от европейското население, които остават неваксинирани“, посочи СЗО Европа.  


Топ новини

виж още

Актуална тема