Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: До средата на 2021 г. е възможно да има ваксина срещу коронавируса

Свят

СЗО: До средата на 2021 г. е възможно да има ваксина срещу коронавируса

СЗО: До средата на 2021 г. е възможно да има ваксина срещу коронавируса - Tribune.bg
Снимка:

Глобалната надпревара за разработване на ваксина се случва във възможно най-бързи срокове

Условия за ваксинация на населението срещу новия коронавирус може да има в средата на следващата година, прогнозира Световната здравна организация /СЗО/. От организацията съобщават за ДПА, че в момента е работи върху 20 потенциални ваксини и те са в клинични проучвания.

„Надяваме се, че няколко от тях ще проработят“, казва Сумия Сваминатан, главен учен на СЗО. Тя е изразила пестелив оптимизъм, че може да разполагаме с ваксина в началото на 2021г.

„Ако сме достатъчно практични, е възможно към средата на следващата година да започне масовото ѝ прилагане. Разбира се, невъзможно е да правим точни прогнози“, допълва тя.

Сумия Сваминатан отбелязва още, че глобалната надпревара за разработване на ваксина се случва във възможно най-бързи срокове - първите изпитания започват само три месеца след публикуването на генетичната последователност на вируса през януари.

Новият коронавирус бе обявен от Китай в края на миналата година. Впоследствие заразата се разпространи до почти всяко кътче на планетата. До момента над 14 милиона души са дали положителна проба за коронавирусната инфекция, като над 600 000 са загубените човешки живота. Най-много потвърдени случаи има в САЩ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ПЕЛАГИЯ Не вярвам!
20.07.2020 18:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати