Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО е доставила на Украйна 185 тона медицински консумативи

Свят

СЗО е доставила на Украйна 185 тона медицински консумативи

СЗО е доставила на Украйна 185 тона медицински консумативи - Tribune.bg
Снимка:

Световната здравна организация е доставила 185 тона медицински консумативи в най-засегнатите райони на Украйна, а други 125 тона са в процес на транспортиране. Това се казва в изявление, публикувано от Ханс Клуге, ръководител на европейския офис на СЗО.

„Доставихме повече от 185 тона медицински консумативи в най-засегнатите райони на страната, като осигурихме на половин милион души консумативи за травматологична помощ, хирургия и първично здравеопазване. Миналата седмица успяхме да доставим помощ на обсадения град Суми. Още 125 тона хуманитарни доставки са на път. Инвалидни колички, други помощни средства за придвижване, помощни средства за комуникация за слепи са на път и скоро ще бъдат разпределени в Украйна", уточни Клуге.

До момента СЗО е потвърдила 91 нападения срещу работници, транспорт и здравни заведения по време на конфликта в Украйна. Организацията изтъква ниския обхват на рутинната имунизация срещу полиомиелит и морбили в страната, като 50% от аптеките са затворени, а хиляда здравни заведения се намират в непосредствена близост до зони на конфликт. СЗО изчислява, че през следващите три месеца в Украйна ще се родят около 80 000 деца, за които не са осигурени подходящи пренатални и постнатални грижи.

„СЗО обмисля всички сценарии и непредвидени ситуации, които биха могли да засегнат населението на Украйна - от продължаване на лечението на множество засегнати лица до химически атаки", се казва в съобщението.


Топ новини

виж още
Актуална тема