Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО е в близък контакт с властите във Великобритания заради новия щам на COVID-19

Свят

СЗО е в близък контакт с властите във Великобритания заради новия щам на COVID-19

Снимка:

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е в близък контакт с властите в Обединеното кралство заради появата на новия щам на коронавируса, съобщава Би Би Си. Смята се, че той се разпространява по-бързо, но не е по-смъртоносен.  Великобритания обяви, че затяга драстично мерките срещу разпространението на новия щам.

Какво знаем за новия щам?

В Туитър СЗО пишат, че Великобритания дава информация за продължаващи изследвания върху мутацията, която ще бъде споделена и със страните- членки на ЕС и обществеността. Лабораториите на СЗО вече разполагат с новия щам, като предстои да го изследват, за да разберат дали той реагира на антитела и на създадените до момента ваксини. Учени на Острова са притеснени от неговата заразност – по първоначални данни той е с до 70% по-заразен от всички други познати до момента разновидности на COVID-19.

На територията на Великобритания властите изготвят регионални карти къде се разпространява новия по-заразен щам, но те ще бъдат готови най-рано след две седмици.

ЛондонЛондон

По-строги ограничения влизат в сила във Великобритания 

От днес са в сила нови ограничения от 4-та степен. Те ще обхванат регионите Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир и ще важат поне до 30 декември. Промените се въвеждат заради открития в страната нов щам, който според официално изявление на британския премиер Борис Джонсън, се разпространява много по-лесно. Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си. Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физически упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места.

В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. Коледни балони, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа, а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.

Ограниченията от 4-та степен ще се прилагат във всички области, които сега са в 3-та степен на рестрикции, вкл. Кент, Бъкингамшир, Бъркшир, Съри (с изключение на Уейвърли), Госпорт, Хавант, Портсмут, Ротър, Хейстингс, Бедфорд, Централен Бедфорд, Милтън Кейнс, Лутън, Питърбъро, Хертфордшир, Есекс (с изключение на Колчестър, Утълсфорд и Тендринг). Те ще важат и във всички 32 района на Лондон. Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки. Летищата във Великобритания за сега остават отворени.  

Нови ограничения във ВеликобриотанияНови ограничения във Великобриотания

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още