Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Европа остава „в окото на бурята“ по време на пандемията

Свят

СЗО: Европа остава „в окото на бурята“ по време на пандемията

Снимка:

„Задължително е да не сваляме гарда“, съветва регионалният директор на СЗО за Европа

Европейският офис на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че въпреки някои „оптимистични признаци“ в някои от най-тежко засегнатите от коронавирус страни, броят на случаите нараства и достига 1 милион само на континента.

"Оставаме в окото на бурята", заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клюге на пресконференция, като отбеляза, че около половината от потвърдените по света случаи са в Европа.

Клюге отбеляза, че има положителни признаци по отношение на "намаляващите числа" в Испания, Италия, Германия, Франция и Швейцария. Той обаче каза, че "положителните сигнали" в някои страни са засенчени от постоянни или повишени нива в други страни, като Великобритания, Турция, Украйна, Беларус и Русия.

Тъй като някои европейски държави започнаха да облекчават някои ограничения, въведени за спиране на разпространението, Клюге призова държавите да се уверят, че са въведени механизми за контрол.

"Задължително е да не сваляме гарда", каза Клюге. Той съветва преди да облекчат ограниченията, страните да се уверят, че заразата е под контрол. Държавите също трябва да гарантират, че здравните грижи имат капацитета „да идентифицират, изолират, тестват, проследяват контакти и карантина“.

Клюге подчерта още, че рисковете трябва да бъдат сведени до минимум в местата на висока уязвимост, като например домовете за пенсиониране и районите, в които хората живеят в многолюдни места.

„Работните места също трябва да предприемат превантивни мерки и държавите да управляват рисковете при внос“, добави Клюге. Ако страните не успеят да осигурят тези критерии, той ги призовава да " преосмислят" облекченията.

В сряда Дания стана първата държава в Европа, която започна да отваря отново училищата, докато Финландия премахна блокадата за пътуване в района на Хелзинки.

Австрия, Италия и Испания също позволиха на част от бизнеса да заработи отново.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още