Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Нова вълна на Омикрон в Източна Европа

Свят

СЗО: Нова вълна на Омикрон в Източна Европа

СЗО: Нова вълна на Омикрон в Източна Европа - Tribune.bg
Снимка:

От организацията призовават да не се премахват мерките

Нова вълна на варианта Омикрон на коронавируса се придвижва към Източна Европа. Това обявиха от Световната здравна организация. Експертите призоваха  властите да засилят ваксинацията и да не разхлабват мерките.

Регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици случаите на Covid-19 са се увеличили повече от два пъти в шест държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна.

„Както се очакваше, вълната от Омикрон се движи на изток. Десет източни държави-членки вече са открили този вариант“, каза Клуге.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Клуге изрази съжаление, че в някои части на региона прилагането на ваксините все още е сравнително бавно. По-малко от 40% от хората над 60 години са завършили серията ваксини в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан. Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина за Covid-19.

„Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината, и да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни“, заяви Клуге.

Той подчерта, че в условията на „приливна вълна на Омикрон“ и „при все още широко разпространения на изток Делта“ сега „не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на Covid-19“.

„Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите“, добави Клуге.


Топ новини

виж още
Актуална тема