Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО обезпокоена от темповете на разпространение на COVID-19 в Европа

Свят

СЗО обезпокоена от темповете на разпространение на COVID-19 в Европа

СЗО обезпокоена от темповете на разпространение на COVID-19 в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Темповете на разпространение на COVID-19 в 53 държави в европейския регион предизвиква сериозно безпокойство у Световната здравна организация (СЗО). Това заяви  директорът на Европейското бюро на СЗО Ханс Клуге.

„Броят на случаите на COVID-19 се доближава до рекордните нива, по-разпространеният вариант Делта продължава да доминира при заразяването в Европа и Централна Азия”, отбеляза той.

Клуге подчерта, че всяка държава от европейския регион се сблъсква или вече се е сблъскала „с реалната заплаха от повторно избухване на COVID-19".

През последните четири седмици в Европа броят на новите случаи на COVID-19 се е увеличил с повече от 55%.

Миналата седмица делът на европейския регион достигна 59% от всички случаи на заболеваемост от COVID-19 в света и 49% от смъртните случаи. Като цяло, в европейския регион са регистрирани повече случаи на коронавирус (78 млн.), отколкото в Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие, западната част на Тихия океан и Африка взети заедно.

„Отново сме в епицентъра. COVID-19 се разпространява особено бързо сред възрастните хора в Европейския регион, като 75% от смъртните случаи, дължащи се на заболяването, се срещат при хора на възраст 65 и повече години“, каза Клуге.

„Виждаме нарастващи тенденции във всички възрастови групи. Но най-голямото безпокойство е бързото предаване в по-възрастните популации (от 38 седмица), което води до увеличаване на смъртните случаи при хора с тежки заболявания. В момента 75% от смъртните случаи са при хора на възраст над 65 години“, каза той.

Според последните данни на Европейското регионално бюро на СЗО, броят на хоспитализациите от COVID-19 за една седмица са се увеличили над два пъти.

„Според прогнозите, ако останем на тази траектория, до 1 февруари следващата година можем да видим още половин милион смъртни случаи вследствие на COVID-19 в региона, а 43 страни в нашия регион ще бъдат изправени пред високо или изключително високо натоварване на болниците“, подчерта Клуге.

За ръст на заболеваемостта през последните четири седмици има две причини: недостатъчен обхват на ваксинацията и отслабване на ограничителните здравни и социални мерки.

До момента в региона са поставени 1 милиард дози ваксина срещу COVID-19, но отделните държави се намират на различни етапи на ваксинация.

Средно само 47% от жителите на европейския регион са преминали през пълен курс на ваксинация. В момент, когато в осем държави са ваксинирани 70% от населението, в други две този показател е под 10%, заяви експертът.

Страните с нисък процент на ваксинация са държавите от Балтийския регион, Централна и Източна Европа и Балканите, където има висок процент на хоспитализации.

„Тази разлика в обхвата на ваксинацията отразява няколко предизвикателства при предоставянето на имунизационни услуги, както и липса на доверие и/или самодоволство от страна на някои популации. Наложително е властите да положат всички усилия за ускоряване на темпа на ваксинация“, подчерта Клуге.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети