Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО от Ухан: Не установихме източника на вируса, не е ясно как COVID е стигнал до пазара

Свят

СЗО от Ухан: Не установихме източника на вируса, не е ясно как COVID е стигнал до пазара

СЗО от Ухан: Не установихме източника на вируса, не е ясно как COVID е стигнал до пазара - Tribune.bg
Снимка:

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, обяви, че не е установила източника на вируса. Не е възможно да се установи как се е появил COVID-19 на пазара в Ухан, са посочили експертите по време на пресконференция.

Възможно е пазарът за морски дарове в Ухан да е станал източник на разпространението на коронавируса, но не ясно как може да се появил там вирусът.

Освен това липсват доказателства, че вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г., обясни ръководителят на експертната комисия по регистрирането на COVID-19 към здравното министерство на Китай Лян Ванян.

Проучванията показват, че коронавирусите, които са най-близки до SARS-CoV-2, са открити при прилепи и панголини, затова се смята, че тези животни биха могли да са източник на COVID-19. Между вирусите, открити у тази животински видове, и COVID-19 няма достатъчно прилики, за да може да се смята, че те са били първоначалните гостоприемници, смятат учените.

Експертите на СЗО са проучили 4 версии за предаване на COVID-19 на човек: от животно, чрез междинен гостоприемник, чрез замразени продукти или вследствие на лабораторен инцидент.

Директното предаване на коронавируса SARS-CoV-2 от прилеп на човек е слабовероятно.

Животното, станало източник на коронавируса, все още не е установено.

Версията, че COVID-19 е следствие от лабораторен инцидент, също не изглежда достоверно, смятат от СЗО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети