Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Пандемията не е завършила, трябва подготовка за есента

Свят

СЗО: Пандемията не е завършила, трябва подготовка за есента

СЗО: Пандемията не е завършила, трябва подготовка за есента - Tribune.bg
Снимка:

Ограничителните мерки трябва да бъдат премахнати с внимание, рискът остава висок, предупреди Ханс Клуге

Въпреки че с мерките за изолация и физическо разстояние беше спечелено време за борба с пандемията на коронавируса, тя все още не е приключила и подготовката за евентуална нова вълна вече е приоритет за Регионалното бюро на СЗО за Европа, заяви днес ръководителят на службата Ханс Клуге, предаде БГНЕС.

Според него трябва да се използват възможностите за подобряване на готовността за тази битка, където те съществуват.

Клуге заяви, че глобалният баланс на пандемията е близо половин милион смъртни случая и че броят на потвърдените случаи е надхвърлил осем милиона, докато европейският регион представлява 31 процента от всички случаи и 43 процента от смъртните.

„След няколко седмици намаляващ брой на заразените случаи в някои страни, средният брой нови случаи в целия европейски регион сега се стабилизира от около 17 000 до 20 000 на ден, но през последния месец броят на страните със значително увеличение на кумулативната честота се е утроил - от шест до 21 държави“, каза Клуге.

Тъй като коронавирусът все още е активен в много страни, той смята, че е решаващо да се възобнови нормалният живот след изолация.

„Също така е много важно властите да направят всичко възможно, за да създадат агресивна система за мониторинг на тестване, наблюдение на заразени хора и намиране на контактите им, за да се избегнат скъпоструващи допълнителни мерки за изолация в случай на рецидив на вируса“, каза Kлуге.

Той подчерта, че ограничителните мерки трябва да бъдат премахнати с повишено внимание и рискът остава висок за всички страни. Клуге предупреди, че предоставянето на здравни услуги за борба с други заболявания, включително ваксинацията, е нарушено в много страни от европейския регион.

„Благодарение на новите прозрения, които печелим с всеки изминал ден, ние се приближаваме към ефективното лечение и ваксините срещу COVID-19“, казва Клуге, припомняйки резултатите от проучване, публикувано вчера, което показа, че ниските дози стероиди от дексаметазон намаляват смъртността от вируси с една трета при тежки пациенти.

Той предупреди, че като допълнителна тежест за здравните системи сезонът на грипа ще последва края на лятото и че само една трета от населението над 65-годишна възраст е ваксинирано срещу тази болест.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети