Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Пандемията се ускорява

Свят

СЗО: Пандемията се ускорява

Снимка:

Коронавирусът едновременно обединява хората и обществата, и ги разделя, твърди генералният директор на СЗО

Пандемията, причинена от новия коронавирус, се засилва в света, предупреди на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация /СЗО/ Тедрос Аданом Гербейсус.

„СЗО има информация за близо 16 милиона случая и повече от 640 000 смъртни случая. Пандемията продължава да се ускорява“, изтъкна Гербейсус. Той отбеляза, че „през последните шест седмици броят на случаите почти се е удвоил“.

Ръководителят на СЗО обяви, че тази седмица ще се свика заседание на спешната комисия на организацията, за да се оцени обстановката около пандемията. Гербейсус припомни, че на 30 януари СЗО обяви ситуацията с коронавируса за извънредно положение от международно значение.

„В съответствие с международните разпоредби, тази седмица ще свикам комисията за спешни случаи, за да преоценим пандемията и да получа подходящи насоки“, каза изпълнителният директор.

Според ръководителя на СЗО пандемията COVID-19 е „променила света“. Коронавирусът едновременно обединява хората и обществата, и ги разделя, показвайки, че „хората са способни да реагират, както положително, така и отрицателно“. „Ние научихме много и все още учим много”, увери Тедрос Аданом Гебрейсус.

Генералният директор на СЗО припомни, че борбата срещу коронавируса все още изисква ключови фактори като „политическото лидерство, както и осведомеността, и участието на обществото, и способността да слушаме“.

Тедрос Аданом Гебрейсус отбеляза, че настоящата пандемия е най-сериозната ситуация в световен мащаб, обявявана от СЗО.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още