Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО призовава страните да разследват ранните случаи на коронавирус

Свят

СЗО призовава страните да разследват ранните случаи на коронавирус

Снимка:

Организацията е повдигнала въпроса за произхода на COVID-19 на „най-високо ниво“ в Китай

Световната здравна организация /СЗО/ обяви, че информацията относно появата на коронавируса през декември във Франция - по-рано, отколкото се смяташе, не е „изненадваща“, и призова страните да разследват всички други ранни подозрителни случаи, предава Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

За болестта, по-късно идентифицирана като Covid-19, е съобщено за първи път от китайските власти на 31 декември и се смяташе, че не се е разпространявала в Европа преди януари.

„Това дава изцяло нова картина на всичко“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер на брифинг на ООН в Женева. Той се позова на редица френските доклади относно известни случаи с по-ранна зараза с коронавирус в страната.

„Констатациите помагат за по-доброто разбиране на потенциалната вирусна циркулация на COVID-19“, добави той и отбеляза, че и други по-ранни случаи на заразата могат да се появят след повторно изследване на проби.

Френска болница, която направи повторна проверка на стари проби от пациенти с пневмония, откри, че е лекувала мъж, който е имал Covid-19 още на 27 декември, близо месец преди френското правителство да потвърди първите си случаи.

В края на 2019 г. Линдмайер насърчи другите страни да проверяват данни за случаи на пневмония с неуточнен произход, като каза, че това ще даде на света „нова и по-ясна картина“ на епидемията. По думите му това е особено важно, за да се изясни произхода на вируса, който сега се свързва с пазар на диви животни в Китай. Линдмайер подчерта, че е „наистина, много важно“ да се проучи това.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео твърди, че страната му има „доказателства“, че новият коронавирус се е появил от лаборатория в Ухан, въпреки че учени уверяват СЗО, че той е от животински произход.

Топ експертът на СЗО, д-р Майк Райън, заяви в понеделник, че ръководителят на органа е повдигнал въпроса за произхода на вируса „на най-високо ниво“ по време на мисията на СЗО в Китай през януари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още