Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО с промени в наръчника за здравни мениджъри: Полът не се ограничава до мъж или жена

Свят

СЗО с промени в наръчника за здравни мениджъри: Полът не се ограничава до мъж или жена

СЗО с промени в наръчника за здравни мениджъри: Полът не се ограничава до мъж или жена - Tribune.bg
Снимка:

СЗО ще преразгледа и актуализира наръчника си за здравни мениджъри, като използва новите открития на науката за пола и сексуалността. Наръчникът "Интегриране на принципа на равнопоставеност на половете за здравни мениджъри: практически подход" разглежда как нормите, ролите и отношенията между половете влияят върху поведението и резултатите, свързани със здравето, както и върху здравния сектор.

В него се признава, че неравенството между половете е междусекторен определящ фактор на здравето, който действа заедно с други форми на дискриминация, основани на възраст, социално-икономически статус, етническа принадлежност или място на произход и сексуална ориентация. Ръководството осигурява основа за справяне с други форми на дискриминация, свързани със здравето.

От СЗО пишат, че е необходимо актуализиране на ключовите понятия, свързани с пола, предаде БГНЕС.

Отвъд бинарните подходи към пола и здравето, за да се признае половото и сексуалното многообразие, или концепциите, че половата идентичност съществува в един континуум и че полът не се ограничава до мъж или жена. Това е сред заложените изменения.

Прегледът и актуализацията на наръчника се извършват в партньорство с Международния институт за глобално здраве към Университета на ООН. През лятото и есента на 2022 г. хората ще имат възможност да дадат своя принос и обратна връзка от прегледите на актуализациите и да участват в семинар за валидиране и/или в пилотните проекти.


Етикети СЗО, пол, мъж, жена
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати