Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на Covid-19

Свят

СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на Covid-19

СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на Covid-19 - Tribune.bg
Снимка:

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че на учените ще бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант на Covid-19, установен в Южна Африка.

Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, обясни говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер, цитирана от БНР.

Експертите  на организацията провеждат виртуална среща, за да определят дали новият вариант трябва да е повод за сериозна загриженост.

Линдмайер подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса.

Щамът беше регистриран в Южна Африка и Ботсвана. Той е с около 32 мутации и учените алармират, че това може да го направи много опасен. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да „работят“ срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Световната здравна организация също така препоръча на страните „да прилагат научен и основан на риска подход“, когато разработват ограничения за пътуване във връзка с последния вариант на Covid-19. В същото време СЗО изразява предупреждение относно прилагането на подобни ограничения „на този етап“.

Съветът идва, след като външният министър на Южна Африка Наледи Пандор коментира бързото затягане на ограниченията за пътуване от страна на Обединеното кралство, посочвайки, че нейната "непосредствена загриженост е щетите, които това решение ще причини както на туристическите индустрии, така и на бизнеса и на двете страни“.

Забрани за пътуване издадоха и Германия, Италия, Франция, както и няколко държави от Азия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати