Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Световната общност да се готви за ново измерение на пандемията

Свят

СЗО: Световната общност да се готви за ново измерение на пандемията

СЗО: Световната общност да се готви за ново измерение на пандемията - Tribune.bg
Снимка:

На 73-ата асамблея се планира да се приеме резолюция „за засилване на подготовката за спешни здравни ситуации“

Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се подготви за ново измерение на пандемията. Тя вижда това като една от ключовите теми за дискусия на възобновената в понеделник телеконференция за 73-ата годишна световна сесия на организацията (9-14 ноември), съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Както отбелязва СЗО в изявление, публикувано в Женева преди форума, световната общност трябва „да се подготви за нова пандемия още сега“. „Видяхме през изминалата година, че страните със силна здравна инфраструктура за готовност за спешни случаи успяха да действат бързо, за да овладеят и контролират разпространението на вируса SARS-CoV-2“, казаха от организацията.                             

На 73-ата асамблея, първата част от която се проведе в Женева на 18-19 май, се планира да се приеме резолюция „за засилване на подготовката за спешни здравни ситуации“. Проектодокументът от седем страници призовава страните да „дадат приоритет на най-високо политическо ниво“ на по-добрата подготвеност за извънредни ситуации. Той също така споменава необходимостта от осигуряване на „адекватно възнаграждение“ за здравните специалисти, значението на обучението на здравния персонал и „засилване на ролята на местните здравни работници“. Според СЗО трябва да се „гарантира, че всички страни са по-добре оборудвани за откриване и реагиране на COVID-19 и други опасни инфекциозни заболявания“.

СЗО вярва, че глобалната общност е в състояние да победи COVID-19 чрез наука и солидарност. Въпреки че пандемията от коронавируса е глобална криза, „много държави и градове успешно са предотвратили и контролирали предаването, използвайки всеобхватен и основан на факти подход“, се казва в изявлението. В тази връзка СЗО припомня, че светът се е обединил около „план за ускоряване на разработването на ваксини, диагностика и терапия“.

Според СЗО асамблеята има за цел да потвърди, че глобалната общност ще успее да намери решения за ключови здравни предизвикателства като имунизация, подобряване на здравето на възрастните хора и борба с туберкулозата и грипа. Форумът ще обсъди 10-годишен план за борба с „пренебрегваните“ тропически болести, както и проблема с менингита, епилепсията и други неврологични разстройства, и с хранителните проблеми за деца и майки.                               

В резолюция, приета на сесията на 19 май, членовете на СЗО заявиха, че населението на света трябва да има „универсален, справедлив и навременен достъп" до качествени и достъпни лекарства срещу коронавирус. В документа се казва, че сесията „признава ключовата лидерска роля на СЗО и основната роля на системата на ООН за ускоряване и координиране на цялостен глобален отговор на пандемията COVID-19“. Асамблеята възложи на генералния директор на СЗО да „инициира“ процес на безпристрастна, независима и всеобхватна оценка „на отговора на СЗО на пандемията възможно най-скоро“.                               


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати