Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: Ваксините в следващите месеци няма да са достатъчни, за да се спре нов пик

Свят

СЗО: Ваксините в следващите месеци няма да са достатъчни, за да се спре нов пик

Снимка:

„Пфайзер“ призова световните правителства да не бързат с отваряне на икономиките си

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че през следващите 3 до 6 месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите.

„Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца“, каза вчера директорът на програмата за извънредни ситуации на СЗО Майкъл Райън на сесия от въпроси и отговори в Туитър, пише БНР.

От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това „ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г“.

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.

От Световната здравна организация апелираха спазването на предприетите превантивните здравни мерки да продължи, заради възможна нова вълна от заболяването.

Същевременно изпълнителният директор на американската фармацевтична компания „Пфайзер“ призова световните правителства да не бързат с отваряне на икономиките си, обнадеждени от очакванията от разработваните ваксини. Според Алберт Бурла началните етапи в националните програми за ваксинация вероятно ще окажат значително въздействие, тъй като ще бъдат насочени към уязвими групи.  


Коментари (1)

Само американците ли произвеждат ваксина? Големи далавери въртят фармацевтичните фирми, а СЗО им приглася. Кога изпробваха ефикасността? Колко дълготрайна е ваксината? Какви са страничните реакции? И т.н.
03.12.2020 08:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още