Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талантливият южнокорейски режисьор Ким Ки-дук почина от COVID-19

Свят

Талантливият южнокорейски режисьор Ким Ки-дук почина от COVID-19

Снимка:

Южнокорейският кинорежисьор Ким Ки-дук е починал от усложнения от Covid-19 в Латвия, съобщават агенциите.  Според източниците Ким е пристигнал в Латвия в средата на миналия месец. Имал е намерение да остане в страната като получи гражданство и си купи къща. Наскоро обаче е бил хоспитализиран поради симптоми на коронавирус, но се съобщава, че е починал след лечение.

Дипломатически източник заяви, че болницата все още не е потвърдила смъртта на режисьора. 

59-годишният Ким беше един от най-добрите режисьори на Южна Корея.

Филмите му имат множество награди от кинофестивали, което го прави един от най-значимите азиатски филмови режисьори. Носител е на Златен лъв от фестивала във Венеция за филма си "Пиета". Сред другите му най-известни филми са "Пролет, лято, есен, зима и... пролет", "Стик № 3" и "Ариранг".

Ким Ки Дук е роден на 20 декември 1960 г. в Богнгва, Южна Корея. Изучава изящни изкуства в Париж между 1990 и 1993 г. След като се завръща в родината си започва своята кариера като сценарист и печели първа награда за сценарий от Корейския филмов съвет през 1995 г.

През следващата година дебютира като режисьор с нискобюджетен филм, озаглавен „Крокодил“ (1996). Филмът получава сензационни отзиви от филмовите критици на Южна Корея.

Международният му пробив е с филма „Островът“ на Международния филмов фестивал в Торонто, Канада.

Филмът му „Пролет, Лято, Есен, Зима...и Пролет“ (2003) е включен в списъка на критика Роджър Еберт за Велики филми. Два от неговите филми са номинирани от Американската филмова академия за най-добър чуждестранен филм като предложение от Южна Корея.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още