Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талат Джафери ще бъде технически премиер на Северна Македония от 28 януари

Свят

Талат Джафери ще бъде технически премиер на Северна Македония от 28 януари

Талат Джафери ще бъде технически премиер на Северна Македония от 28 януари - Tribune.bg
Снимка:

Настоящият председател на македонския парламент Талат Джафери ще бъде технически премиер на Северна Македония от 28 януари до провеждане на предстоящите избори през пролетта. Решението беше взето от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на среща в партийната централа, съобщи външният министър и член на ДСИ Буяр Османи.

Съгласно т.нар. договор от Пържино и споразумението за коалиционно управление между Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и ДСИ, през последните 100 дни от управлението преди изборите, премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият тур на президентските и парламентарните избори на 8 май. Според предвидените срокове изборите ще бъдат обявени най-късно на 28 февруари, а техническото правителство трябва да бъде сформирано до 28 януари.

Председателят на парламента, след като Джафери стане министър-председател, най-вероятно ще бъде от редиците на СДСМ.

Външният министър на РСМ обяви също, че Фатмир Бесими е избран за ръководител на Централния предизборен щаб на ДСИ за изборите през 2024 г. Президентът на партията е упълномощен да продължи разговорите с политическите партии и да вземе решение за възможни коалиции“, каза Буяр Османи. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети