Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните контролират всички ключови градове с изключение на Кабул

Свят

Талибаните контролират всички ключови градове с изключение на Кабул

Снимка:

Талибаните с още една крачка по-близо до пълен контрол над Афганистан. Столицата Кабул остана единствения голям град, останал в ръцете на правителството, пише Би Би Си.

В неделя бойците поеха контрола над Джалалабад, ключов източен град, без никаква съпротива.

Само ден по-рано те превзеха и северния бастион на правителството - Мазари-Шариф, а това доведе до засилване на натиска върху президента Ашраф Гани да подаде оставка.

Междувременно САЩ съобщиха, че изпращат 5000 военнослужещи, които да помогнат за евакуацията на техните граждани от обсадената страна.

Президентът на Джо Байдън защити решението си за изтегляне на американските войски от Афганистан, като заяви, че не може да оправдае безкрайното американско присъствие в средата на граждански конфликт в друга страна.

Министрите на отбраната на САЩ и Канада Лойд Остин и Харджит Сингх Саджан по време на телефонен разговорса се договорили да поддържат тясно сътрудничество по проблемите в Афганистан, съобщават от пресслужбата на Пентагона.

Повече от 250 000 души от страната са потърсили спасение в Кабул, откъдето западните държави се опитват да евакуират своите граждани.

Служители от посолството на Съединените щати в Кабул са напуснали града тази сутрин с шест големи военно-транспортни самолета.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още