Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните приближават Кабул, хиляди хора бягат

Свят

Талибаните приближават Кабул, хиляди хора бягат

Талибаните приближават Кабул, хиляди хора бягат - Tribune.bg
Снимка:

Талибаните днес завладяха град Пул-и-Алам, столица на афганистанската централна провинция Логар, който се намира на около 80 километра от столицата Кабул. Това съобщи ДПА, позовавайки се на афганистанските власти. Бойците плениха губернатора и началника на разузнавателната служба в града, след като взеха контрол над населеното място. 

По-рано под властта на талибаните минаха Кандахар и Херат. Бунтовниците са превзели и град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд и сега контролират около една трета от столиците на провинцията на Афганистан.

Те са позволили на армията, както и на политическите и административни представители на правителството да напуснат града.

Рязкото изостряне на ситуацията предизвика реакции от САЩ и Великобритания, които се готвят временно да изпратят свои войски в Кабул, най-вече за организиране на операция по евакуацията на служителите в посолствата им. САЩ ще евакуират дипломатите си.  Британското министерство на отбраната също обмисля изпращането на свои войски в Афганистан, най-малкото на помощ за извеждане на гражданите от страната. Русия засега няма да предприема подобни действия. 

ООН призова съседните на Афганистан държави да държат границите си отворени, тъй като броят на цивилните, бягащи от талибанския натиск, се увеличава.

БГНЕСБГНЕС

Хиляди от вътрешността на страната бягат към Кабул или извън пределите на страната. Има недостиг на храна и страната е пред хуманитарна катастрофа.

Настъплението идва, когато американските и други чуждестранни войски се изтеглят след 20 години военни операции в страната. Повече от 1000 цивилни са убити в Афганистан само за последния месец, според ООН.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети