Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните продължават да настъпват в Афганистан

Свят

Талибаните продължават да настъпват в Афганистан

Талибаните продължават да настъпват в Афганистан - Tribune.bg
Снимка:

Канада ще приеме 20 000 бежанци

Радикалното движение на талибаните обяви почти пълно завземане на град Шаран (на около 200 км от Кабул), столицата на провинция Пактика в Източен Афганистан.

Те са предприели многостранно нападение в събота срещу Мазар-и-Шариф, голям град в Северен Афганистан. Талибаните контролират  2/ 3 от територията на раздираната от война държава, а хиляди са избягали през международното летище в столицата, пише „Ал Джазира“.

САЩ и някои европейски държави също започнаха да евакуират служителите на посолствата си. 

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че ситуацията в Афганистан „излиза извън контрол“.

В същото време афганистанският президент Ашраф Гани прекрати мълчанието и се обърна към народа в момент, когато талибаните са превзели 18 от 34 -те провинции на страната за осем дни.

В телевизионно изявление на Гани казва, че преместването на афганистанските сили за национална сигурност е „основен приоритет“ и добави „бих искал да ви уверя като ваш президент ... ще предотвратим по -нататъшното разселване на хора“, добави Гани, без да предоставя повече подробности.

„Водят се консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира мир и стабилност“, каза той.

Канадските представители обявиха, че ще разширят програмата за презаселване, за да приемат около 20 000 афганистански бежанци.

„Ситуацията в Афганистан е сърцераздирателна и Канада няма да стои безучастна“, каза министърът на миграцията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети