Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните стреляха по протестиращи в Джалалабад, демонстрации срещу режима в още няколко града(ВИДЕО)

Свят

Талибаните стреляха по протестиращи в Джалалабад, демонстрации срещу режима в още няколко града(ВИДЕО)

Снимка:

Тече евакуация на хиляди хора, които искат да избягат от страната

Бойците на талибаните откриха стрелба по протестиращи, развяващи стария националния флаг на Афганистан в град Джалалабад. Това се вижда от видео в социалните мрежи, пише Би Би Си.

Ройтерс съобщава за три жертви и десетки ранени. Свидетели разказват, че демонстрантите са опитали да сложат знамето в центъра на града. 

Протести срещу режима на талибаните се провеждат освен в Джалалабад, и в Кунар и Хост, като демонстранти размахват афганистански знамена.

В същото време повече от 2200 дипломати и цивилни са евакуирани от Афганистан с военни полети.

Седемнайсет човека са пострадали днес при блъсканица на вход на летището в афганистанската столица Кабул, съобщи представител на НАТО, цитиран от Ройтерс.

Талибаните казаха по-рано на първа пресконференция, че ще управляват според законите на Шариата, искат мир и ще уважат правата на жените в рамките на ислямските закони.

И отново обявиха, че няма да има насилие и хаос. Твърдят, че за 20 години са се променили и вече работят по състав на правителството.

ЕС, САЩ и 18 други държави публикуваха в сряда съвместно изявление, в което се казва, че са „дълбоко загрижени за афганистанските жени и момичета“, призовавайки талибаните да гарантират тяхната безопасност.

„Ние сме дълбоко загрижени за афганистанските жени и момичета, правата им на образование, работа и свобода на движение. Призоваваме онези, които притежават власт и авторитет в цял Афганистан, да гарантират тяхната защита", се казва в изявлението.

Хиляди обаче отчаяно искат да избягат от режима.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още