Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Таяни: Следващият председател на ЕК да се избере от водещите кандидати

Свят

Таяни: Следващият председател на ЕК да се избере от водещите кандидати

Таяни: Следващият председател на ЕК да се избере от водещите кандидати - Tribune.bg
Снимка:

Мнозинството подкрепя тази система, твърди той

Системата за водещия кандидат да се запази при избора на следващ председател на ЕК. За това се обяви председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от politico.eu Той посочва, че мнозинството в новия Европейски парламент подкрепя системата известна като Spitzenkandidat.

Таяни посочва, че изказването му е послание към лидерите на 28-те държави-членки, които се събират тази вечер, за да обсъдят кандидатурите за висшите постове на европейските институции. Той направи коментара си, след като се срещна с представители на различни политически сили, които ще са част от новия ЕП.

Шестима са водещите кандидати за нов председател на ЕК. Кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. Обикновено се избира водещият кандидат на най-голямата партия. В случая тази на ЕНП. Неин водещ кандидат е Манфред Вебер. Той обаче трябва да получи подкрепа и от други формации, за да бъде избран.

Има обаче заявка от страна на някои представители в Брюксел при избора на следващ председател на ЕК да не се следва този принцип. Към този призив се присъединява АЛДЕ.

                                                                               


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети