Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тайни преговори между Гърция и Турция за обединяването на Кипър

Свят

Тайни преговори между Гърция и Турция за обединяването на Кипър

Снимка:

Търсят се гаранции за участие и на двете страни в разработването на газовите находища в региона

Гърция и Турция водят тайни преговори за обединяването на Кипър и енергийните проекти, съобщава гръцкия вестник „Естия“, цитиран от БНР. Правителството в Атина нито потвърждава, нито отрича тази информация.

Гръцкият вестник „Естия“ публикува материал за тайните дискусии на Алексис Ципрас и Реджеп Ердоган за решаването на проблема за обединението на острова на Афродита. Медията се позовава на дипломатически източници, според които Ципрас е предложил на Анкара турските войски да се изтеглят от региона на окупирана част на острова и Турция да приеме създаването на кипърска федерация. За опазването на мира в Северен Кипър ще се разположат войски на НАТО, предлага гръцкото правителство.

Като резултат Турция ще бъде допусната до участие в проучванията за нефт и газ в Източното Средиземноморие. До момента и Анкара, и Северен Кипър имат претенции върху юрисдикцията на този район, за който се счита, че е богат на залежи.

Зачестилите тристранни срещи на високо ниво между Кипър, Гърция и Израел изнервят Турция, която се чувства изключена от енергийното сътрудничество.

Гръцкият вестник „Естия“ коментира, че предложението на Ципрас вероятно е съгласувано с Европейския съюз и САЩ.

Зад политическите срещи стои напълно реалната промяна на обемите на газовите потоци, а Израел и Кипър вече са в напреднал стадий на сътрудничество за съвместен газопровод, напомнят наши газови експерти. Според тях Турция и Гърция, въпреки агресивните си политики може да намерят допирни точки по отношение на газовите интереси, като се има предвид тънкият им търговски нюх.

В тази връзка напълно обоснована е българската политика в сектора и решението на държавната „Булгартрансгаз“ да похарчи  2,8 млрд. евро за разширяване на газопреносната ни инфраструктура при срок на откупуване 15-17 години.

Припомняме, че предстои в началото на 2020 г. да влезе в експлоатация цялостният проект за Южен газов коридор, част от който са газопроводите Трансадриатически газопровод (ТАР) и Трансанадолския газопровод (TANAP). В тази връзка страната ни през компанията Ай Си Джи Би чрез интерконектора Гърция-България се превръща в сериозен играч за преноса на синьо гори.

По текста работи: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив